A hűtlenségről

2018.11.24


Sajnos nagyon sok kapcsolatban megtörténik egyszer. Ha már megtörtént, hogyan lehet ezt az érzést és ezt a fájdalmat feldolgozni, túl élni? Fel lehet egyáltalán? De miért jut egy kapcsolat idáig? Mik az okai? Meg lehetne előzni? Talán igen, de ehhez oda kellene figyelnünk társunkra, időben észre venni az első jeleket, és elgondolkodni azon hogy most mit tegyünk? 

A hűtlenség okai sokfélék lehetnek. De legtöbbször a hűtlenség hátterében okként ott áll, hogy elhanyagolva érezzük magunkat, úgy érezzük, már nem szeret bennünket a társunk.

Kapcsolatunkban eluralkodott az unalom? Nincs már nyoma sem a korábbi szeretetnek és kedvességnek? Elégedetlenek vagyunk és hiányolunk valamit. Vagy talán csak magunknak akarunk bizonyítani, vagy a társunk korábbi hűtlenségén akarunk bosszút állni? Esetleg már régen a szakítás mellett döntöttünk, de még nem volt merszünk végrehajtani, amíg nincs mellettünk egy új lehetőség?

Ha egy ilyen szituációban egy lehetőség kínálkozik, már gondolkodás nélkül bele is ugrunk egy kalandba, anélkül hogy a következményeknek utána gondoltunk volna.

Próbáljuk megelőzni, mielőtt még nagy a baj!

Figyeljünk az előjelekre, és korrigáljuk, ahol úgy érezzük, hogy szükséges. Társunk esetleg állandóan ingerült? Vagy éppen euforikus álmodozó hangulatban van? Rendszeresen később jön haza? A saját programok egyre érdektelenebbek a számára? Valami megváltozott alapvetően kettőtök között...?

Előfordulhat, hogy mindez ez egy titkos kapcsolatot rejt, de nem feltétlenül.

Próbáljunk Kedvesünkkel - akit eddig talán elhanyagoltunk - újra bizalmas beszélgetéseket kezdeményezni. De Isten őrizz hogy azzal kezdjünk, "beszélnünk kell"! Ez már automatikusan egy védekező reakciót fog a másikban kialakítani.

Mikor kérdezted utoljára, boldog vagy? Boldoggá tesz a kapcsolatunk? Mi az ami stresszel? Miben tudok én neked segíteni? Mutass érdeklődést a gondjai iránt, érezze hogy támasz vagy a számára.

Hiányol valamit a kapcsolatotokból? Gondolkodj el rajta, mielőtt még csípőből "tüzelve" vissza dobnád a labdát! "Azt hiszed én csak egész nap a körmöm lakkozom? A gyerekek, a háztartás, a munkahelyem..."

Kérdezz, kérdezz, és figyelj alaposan a válaszokra, ahelyett, hogy ilyeneket vagdosol Párod fejéhez, hogy "én elvárom", "már megint", "mikor fogod végre". Ilyen és ehhez hasonló mondatoknak csak heves vita lesz a vége.

Hogy reagál Kedvesed erre a beszélgetésre?

Agresszívan és elutasítóan? Hát ez bizony további aggodalomra adhat okot. Vagy konstruktívan részt vesz a beszélgetésben? Akkor itt még van remény!

De mi van, ha ugyan a félelmed nem igazolódott be, de párod hűtlenségének gyanúja még mindig mardossa lelkedet? Beszélj a félelmeidről, ahelyett hogy az egész házat bizonyítékok után végigkutatnád!

Beigazolódtak félelmeid? Egy világ omlott össze benned?! Az első reakciók erre a hírre sokkoló hatással lehetnek, akár komoly egészségügyi szimptómákat is okozva. Az érzések amik elhatalmasodnak rajtad, ilyenkor minden bizonnyal a kétségbeesés, a harag és a gyűlölet.

Úgy érzed áldozat vagy, és akár bosszút is esküdnél? Nem mindenki hagyja el hűtlen Kedvesét. És nem mindenki, aki tulajdonképpen egy stabil partnerkapcsolatban él, marad. Egy kilengés, még ha fájdalmas is, esélyt adhat arra, hogy felismerjük hol követtünk el magunk is hibákat, hogy idáig jutott kapcsolatunk. Sok esetben egy-egy "kilengés" mögött kisebb félrelépés van, ami olykor kellő odafigyeléssel megelőzhető lett volna. De ha már így alakult, és mégis képesek vagyunk sértődöttségünket, fájdalmunkat egy rövidebb krízis után kezelni, ha elég önbizalmat érzünk mindezek ellenére magunkban - ami elengedhetetlen egy újrakezdéshez -, nagy esélye lehet hogy megmentsük kapcsolatunkat, ráadásul úgy, hogy sikerüljön jobbá tennünk, mint amilyen volt.

Nem akarjuk már? Rajtunk áll.

Vagy ha mégis, akkor hogyan és mit tegyünk? Vádaskodások, és sértegetések, sértődések csak veszekedésekbe torkolnak, ami nem éppen építő jellegű lesz.

Megint csak jót tenne egy bizalmas beszélgetés. Kérdezz, kérdezz, és gondolkodj el a válaszokon. Hogy jutott ez idáig, mi volt a szerepünk önmagunknak ebben? Tudunk ezen változtatni? Szemrehányások helyett beszéljünk arról, hogy mi hogy éltük meg kapcsolatunkat az utóbbi hónapokban és években? Mi az amit hiányoltunk, mi az ami fájdalmat okozott nekünk? Mi vezetett odáig, hogy mi magunk is elhanyagoltuk partnerünket?Ha sikerül megtalálnunk a baj gyökerét, akkor ez már egy lépéssel közelebb visz bennünket a megoldáshoz is.

Ami viszont elengedhetetlen egy újrakezdéshez: bizalom és önbizalom. Hinned kell önmagadban, hogy szeretetre méltó vagy, hogy megérdemled és meg is kapod Kedvesed kizárólagos szeretetét és figyelmét.

Hogy ez könnyebben menjen, változtasd meg külsőd! Új frizura, egy-két új ruhadarab, de ami a legfontosabb, a belső kisugárzás.

Dolgozz magadon. Ha külsőd sikeresen megújult, ez egy lendületet ad majd, hogy belső hozzáállásodon is tudj változtatni. Ha ez egyedül nehezen megy, csodálatos homeopatikus készítménnyel segíthetünk ezen. Nagyon sok kliensemnek segített már a Bach Virágterápia is.

Ha a kiégett, reménytelen lélekből hirtelen egy ragyogó, és kifelé is sugárzó ember lesz, nem csak Te leszel boldogabb, hanem magaddal ragadod a környezeted is, és visszanyered Kedvesed figyelmét, szeretetét, sőt még esetleg rajongását is irántad, mint a "régi szép időkben".